DIVERSITEIT

Met ons werk staan we midden in de maatschappij. Een maatschappij met zoveel culturen en generaties, eentje die inmiddels behoorlijk divers is geworden. Daarom zoomen we tijdens het congres in op het thema 'diversiteit'. Herkent iedereen zich voldoende in ons aanbod en onze dienstverlening? Hoe kom je tot waardevolle co-creatie met je community? Hoe worden we meer inclusief, met oog voor verschillen? Dat moeten we samen doen en daarom gaan we tijdens het congres graag hierover met u in gesprek. Dit doen we met een inspirerend plenair ochtendprogramma en heel veel niet te missen workshops, talks en verdiepingssessies tijdens de middag, die hoofdzakelijk door uw vakcollega's worden aangedragen en ontwikkeld. Komt u ook?

HALLEH GHORASHI

Halleh Ghorashi is hoogleraar Diversiteit en Integratie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Halleh neemt ons mee in haar kijk op diversiteit en inclusie. Ze programmeert een mooie mix van wetenschap, persoonlijke verhalen en inspirerende voorbeelden.

Petra Possel
studiogast

Volker Heller
buitenlandse spreker

Jennifer Borsky
buitenlandse spreker

Jan terlouw
studiogast

Funda Müjde
dagvoorzitter en studiogast

Hannelore Vogt
buitenlandse spreker

Halleh Ghorashi
plenaire spreker

Hassan Soilihi Mzé
buitenlandse spreker

Jitske Kramer
plenaire spreker

Joris Luyendijk
studiogast

Anja Flicker
buitenlandse spreker

Noraly Beyer
studiogast

PLENAIR PROGRAMMA

Halleh Ghorashi heeft een prachtig plenair programma samengesteld. Zij heeft een aantal sprekers uitgenodigd die haar inspireerden haar gedachten te vormen omtrent de waarde van diversiteit. Laat u ook inspireren door cultureel antropoloog Jitske Kramer, zij vertelt over het belang van diversiteit voor organisaties. Ook zijn er muzikale optredens van onder andere een bijzonder jonge zangeres.


KEUZE PROGRAMMA

Het aanbod van de middagsessies is overweldigend: ruim veertig lezingen en interactieve workshops. Stuk voor stuk prachtige voorbeelden op het gebied van collectie en programmering, personeel en netwerk. Ook inspirerend: voorbeelden van buiten onze eigen sector.


STUDIO GESPREKKEN

In de inmiddels befaamde studiogesprekken, onder leiding van journalist, radio- en televisiemaker Petra Possel, vertellen Noraly Beyer, Joris Luyendijk en Funda Müjde hun persoonlijke verhaal.


VERKIEZING BESTE BIBLIOTHEEK VAN NEDERLAND

Tijdens de borrel wordt het spannend: de prijsuitreiking van de 'Beste Bibliotheek van 2019'! Welke Bibliotheek neemt het stokje over van Stadkamer?

*NIEUW* Stadssafari

De dag voor het congres organiseren we een stadssafari. Een dag vol ontmoetingen en ervaringen waar we ons laten inspireren en nieuwe kennis opdoen door mensen met een andere kijk uit de stad. Een bijzondere ervaring en belevenis! Bent u erbij? Bekijk hier het programma!

Gastland Duitsland

Duitsland is dit jaar ons gastland. Niet verwonderlijk want op 18 maart start een driejarige samenwerking en uitwisselingsprogramma tussen de Nederlandse bibliotheeksector met de Duitse bibliotheken. We zijn daarom erg blij dat drie Duitse collega's komen vertellen over hun activiteiten die zij rondom Diversiteit ontplooien. Daarnaast vertelt Hassan Soilihi Mzé van het Duits Cultuurfonds over het 360˚program – Changing City Libraries.

DE VOLGENDE PROGRAMMALIJNEN VORMEN DE RODE DRAAD VAN HET CONGRES.
BIJ WELKE LIJN SLUIT UW VOORSTEL HET BESTE AAN?

CREATIEVE COLLECTIE EN PROGRAMMERING

Hoe zorg je ervoor dat de collectie aansprekend is voor iedereen in de samenleving? Sluit je collectie genoeg aan bij je bezoekers, en hoe pak je dat aan? Welke creatieve vormen zijn er om ons aanbod nog aantrekkelijker te maken? Hoe bereik je nieuwe doelgroepen met vernieuwende communicatie? Deel uw goede voorbeelden op het gebied van collectie en programmering.

#aanbod #metadatering #communicatie #bezoekers #ontmoeting #co-creatie #talen #genres

MEDEWERKERS MATCHEN

Laten we onszelf de vraag stellen: zijn we als bibliotheek zélf wel divers genoeg? Zijn we op alle niveaus een afspiegeling van de maatschappij, of moeten we meer ruimte bieden voor anderen? En hoe aantrekkelijk zijn we als medegever bijvoorbeeld voor de nieuwste generatie of mensen met een handicap? Kortom: hoogste tijd om onszelf eens goed onder de loep te nemen.

#personeelssamenstelling #maatschappij #generaties #HRM-beleid #kansen #toegankelijkheid #vacatures #divers #open #team #kleurrijk #gewoonten

PARTNERS EN PUBLIEK BETREKKEN

Als bibliotheek staan we midden in de maatschappij. Een uitgelezen kans om slimme allianties aan te gaan met andere sectoren zoals cultuur, zorg & welzijn, onderwijs en wetenschap. Op dit gebied gebeurt er al veel, welke onverwachte samenwerkingen zoals met ondernemers en publiek in je directe omgeving zijn waardevol om te delen? We willen meer leren over co-creëren dus!

#samen #nieuwedoelgroepen #nieuwevormen #communities #netwerken #inclusie #publiek #partners #interesses #communicatie #leren #helpen #welkom

VERHALEN VERTELLEN

Als er iets is dat verbindt, zijn het wel verhalen. We delen verhalen op veel verschillende manieren: natuurlijk via boeken, maar ook via toneel, hiphop-muziek, podcasts en via mensen - in de vorm van de Human Library. Maar denk ook aan creatieve vormen als een literaire speeltuin of een verhalenhuis. We zoeken naar mooie verbindende voorbeelden.

#proza #podcast #luisteren #cultuur #openstellen #mensen #persoonlijk